L'escola mallorquina
1. Cerca informació sobre l'Escola Mallorquina (època, definició, autors...). Penja imatges que siguin representatives d'aquest corrent.
Els escriptors de l'Escola tenen una alternança entre el català i el castellà.
Els autors es diferencien en diverses característiques: conservadors, catòlics, d'ideologia rural i tradicional; regionalistes i nacionalistes mallorquins desvinculats del Principat.
Fins a 1936, el terme l'escola mallorquina té dos sentits:
En sentit ampli, aportació global de Mallorca a la literatura en llengua catalana.
En sentit estricte, grup de poetes d'una tendència poètica d'unes característiques determinades dintre de la literatura catalana-valenciana-balear.[3]
L'Escola Mallorquina representa una època de poetes que conserven l'idioma, la tradició, i aporten característiques mallorquines a la literatura catalana. Són el pont viu d'unió entre els dos grans mestres insulars i la poesia de post-guerra a les Illes Balears.
Entre els autors de l'Escola Mallorquina destaquen:
- Llorenç Riber i Campins
- Miquel dels Sants Oliver
- Miquel Ferrà i Juan
- Emília Sureda
- Pere Orlandis i Despuig
- Maria Antònia Salvà i Ripoll
- Guillem Colom i Ferrà
- Miquel Forteza i Pinya
- Joan Pons i Marquès
- Miquel Colom Mateu
- Andreu Caimari
- Bartomeu Guasp i Gelabert
- Miquel Gayà
- Maria Antonia Ramon
- Miquel Costa i Llobera
- Joan Alcover Maspons.
les seves caracteristiques son
- Acceptació del mestratge de Miquel Costa i Llobera i de Joan Alcover i Maspons, que van portar la literatura mallorquina posterior a la Renaixença insular a la màxima perfecció i en els quals s'inspiren els poetes d'aquesta Escola.
- Propensió al mite.
- Equilibri d'arrel clàssica, és a dir, rigor formal i extrem en la manera de fer poesia que duu cap a la pulcritud i el perfeccionisme.
- Harmonia dels clàssics: in media re (en la meitat està la veritat).
- Contenció dels sentiments vinculada al sacerdotisme.
- Llenguatge depurat i elevat.
- Paisatge mediterrani, com poder veure exemplificat a "Lo Pi de Formentor".
- Consciència d'insularitat que es veu reflectida en una complaença envers l'aïllament.
- Influència d'autors europeus tals com Leconte de Lisle, Carducci, Victor Hugo o Leopardi.
2. Cerca informació sobre Miquel Costa i Llobera i Joan Alcover. Explica quines foren les seves obres representatives. Cerca i penja dos poemes que hagi escrit cada un d'ells i penja imatges representatatives.
Miquel Costa i Llobera:
Algunes de les seves obres:
- Poesies (1885)
- De l'agre de la terra (1897)
- Tradicions i fantasies (1903)
- Horacianes (1906)
- Visions de Palestina (1908)
- Sermons panegírics (1916)
- Lo pi de Formentor (1875)
- Mon cor estima un arbre! Més vell que l'oliveramés poderós que el roure, més verd que el taronger,conserva de ses fulles l'eterna primaverai lluita amb les ventades que atupen la ribera,que cruixen lo terrer.No guaita per ses fulles la flor enamorada;no va la fontanella ses ombres a besar;i li donà per terra l'esquerpa serralada,per font la immensa mar.Quan lluny, damunt les ones, reneix la llum divina,no canta per ses branques l'aucell que encaptivam;el crit sublim escolta de l'àguila marinao del voltor qui puja sent l'ala gegantinaremoure son fullam.Del llim d'aquesta terra sa vida no sustenta;revincla per les roques sa poderosa rel;té pluges i rosades i vents i llum ardenta,i, com un vell profeta, rep vida i s'alimentade les amors del cel.Arbre sublim! del geni n'és ell la viva imatge;domina les muntanyes i aguaita l'infinit;per ell la terra és dura, mes besa son ramatgeel cel que l'enamora, i té el llamp i l'oratgeper glòria i per delit.Oh sí: que quan a lloure bramulen les ventadesi sembla entre l'escuma que tombi el seu penyal,llavors ell riu i canta més fort que les onadesi, vencedor, espolsa damunt les nuvoladessa caballera real.Arbre mon cor t'enveja. Sobre la terra impura,com a penyora santa duré jo el teu record.Lluitar constant i vèncer, regnar sobre l'alturai alimentar-se i viure de cel i de llum pura...Oh vida! oh noble sort!Amunt ànima forta! Traspassa la boiradai arrela dins l'altura com l'arbre dels penyals.Veuràs caure a tes plantes la mar del món irada,i tes cançons tranquil·les aniran per la ventadacom l'au dels temporals
Joan Alcover i Maspons (Mallorca 1854-1926) va ser un poeta, assagista i polític mallorquí.
Va ser deixeble de Josep Lluís Pons i Gallarza i condeixeble de Miquel Costa i Llobera, Antoni Maura i altres autors pertanyents a l'anomenada Escola Mallorquina.
En 1909 va ser proclamat Mestre en Gai Saber i el 1919 va obtenir el Premi Fastenrath. El 1951 es va publicar pòstumament un volum de les seves Obres Completes.
Diverses de les seves poesies han estat traduïdes a diverses llengües, a més de servir de base per a obres musicals, com La Balanguera, amb música d'Amadeu Vives, que ha estat interpretada i editada, entre d'altres, per Maria del Mar Bonet, una altra cantant Mallorquina, Els Ocults, Ximbomba atòmica, Chenoa, etc.
Obres en català
La Balanguera (Himne oficial de Mallorca).
La serra (poema), homenatge a Costa i Llobera.
La relíquia (poema)
Desolació, 1903 (poema)
Cap al tard, 1909
Poemes bíblics, 1918
Obres en espanyol
Poesies, 1887
Noves Poesies, 1892
Poemes i harmonies, 1894
Meteors, 1901
LA SERRA (el poema)
Comentarios
Publicar un comentario